Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Maalit ja sisäilma

Maalit ovat yksi suurimmista rakennuksen sisäilmaan vaikuttavista kemikaalilähteistä ja niiden vaikutus terveyteen voi olla arvaamaton. Mistä maalien yhdisteissä on kysymys?

Sisäilman laatuun vaikutetaan rakennuksen käytön kaikissa vaiheissa. Rakentaminen ja remontointi ovat ne vaiheet, jolloin rakennuksen materiaaleihin vaikutetaan eniten. Remontoidessakin uusitaan usein maalipintoja, lattiapintoja ja vaihdetaan kiintokalusteita. Lopuksi tulee ehkä hankintalistalle myös uusia huonekaluja. Kuinka usein tulemme ajatelleeksi, että nämä valinnat määrittelevät minkälainen huoneilma rakennuksessa tämän jälkeen on.

Jos näitä asioita tulee ajatelleeksi, törmää hyvin sekalaiseen informaatioon, eikä suoranaiselta viherpesultakaan voi välttyä. Näiden valintojen tueksi on kehitetty rakennusmateriaalien päästöluokitus, koska rakennusmateriaalit ovat yksi tärkeä sisäilman laatuun vaikuttava tekijä. Rakennusmateriaalien päästöluokitus on tehty edistämään parempaa sisäilmaa ja materiaalit voidaan jakaa kolmeen luokkaan, joista M1 on paras. Luokituksen perustana on huoneilmaan kulkeutuvien kemiallisten päästöjen määrä. Päästöluokka määritellään tarkastelemalla epäpuhtauspäästöjä neljän viikon ikäisenä. M1-luokituksessa VOC-päästöt, eli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden määrä, ovat hyvin pienet. Usein maalien kohdalla ilmoitetaankin juuri VOC-arvot.

Sisäilman kaasumaisten orgaanisten yhdisteiden epäillään olevan yhteydessä moniin ihmisten kokemiin terveys- ja hajuhaittoihin ja erityisesti asumisviihtyvyyttä vähentäviin tuntemuksiin. Ilmassa samanaikaisesti esiintyvillä useilla yhdisteillä saattaa olla vaikutukseltaan myös toisiaan vahvistava ominaisuus.

Entä, jos asut tai työskentelet rakennuksessa remontin aikana? Riittääkö silloin tieto, että neljän viikon kuluttua päästöt ovat vähäiset

 

Arvaamaton yhteisvaikutus

Maalia kuluu pienessäkin remontissa useita litroja. Ei ole liioiteltua sanoa, että maalit ovat yksi suurimmista rakennuksen sisäilmaan vaikuttavista kemikaalilähteistä. Maalit sisältävät sideaineita, liuottimia, väriaineita sekä lisäaineita, joilla parannetaan maalin ominaisuuksia. Monissa maaleissa sideaineena on muovia.

VOC-yhdisteet voivat yksittäinkin olla haitallisia, mutta niiden yhteisvaikutus terveyteen voi olla arvaamattomampi. Onneksi markkinoilta on myös saatavilla maaleja joiden aineosat ovat kokonaan luonnonmukaisia tai ne sisältävät luonnonraaka-aineiden lisäksi vain hyvin vähän lisäaineita. Maaleja löytyy erilaisiin käyttökohteisiin, eikä niitä käytettäessä tarvitse tinkiä mistään sisustuksellisista tavoitteista. Päinvastoin, terveellisimpien maalien käyttäjä voi löytää aivan uudenlaisen ulottuvuuden sisustukseen.

Kun maalataan lastenhuonetta tai peräti vauvanhuonetta, on maalien valintaan syytä paneutua huolella. Kun remonttia tehdään sisäilman laatu huomioiden, vaikuttaa se asumismukavuuteen ja terveyteen niin pienillä kuin vähän isommillakin asukkailla lemmikkieläimiä unohtamatta.

>> Ota yhteyttä niin jutellaan lisää: info@terveetmaalit.fi, +358 50 355 3166

>> Kerron täällä lisää itsestäni.